Spotlight: Venkel

In de spotlight belichten we één voedingsmiddel, en gaan we in op de misschien wat minder bekende aspecten. Vandaag is de spotlight voor de Foeniculum vulgare, oftewel: venkel. De knolgroente met de anijsachtige smaak.

 

 

 

Je kunt zo’n beetje de hele plant gebruiken

 

·         De draadvormige vertakkingen van de bladeren, die we ook wel venkelgroen noemen, vormen een heel fijn kruid, heerlijk op bijvoorbeeld vis.

 

·         De zaden kun je gebruiken als specerij. De anijsachtige smaak doet het goed in worstenvlees. Ook vind je venkelzaad in Sterrenmuntthee.

 

·         De knol kun je eten als groente, in bijvoorbeeld soep, of geroosterd met rode ui, paprika, en aardappeltjes in de schil.

 

 

 

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en het Middellandse zeegebied. Via middeleeuwse handelsroutes werd het naar de rest van europa vervoerd.

 

Venkelzaad heeft geneeskrachtige eigenschappen

 

·       *  Uit de zaden wordt venkelolie geperst. Deze etherische olie kan op verschillende manieren worden gebruikt. Verdund aanbrengen op blauwe plekken, stomen of inhaleren tegen de verkoudheid, een doek gedrenkt in heet water met deze olie op de pijnlijke plek bij maag- of darmklachten.

 

Let op! Venkelolie kan de samentrekkingen van de baarmoederspieren stimuleren, dus gebruik geen venkelolie als je zwanger bent.

 

·         * Kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. Vroeger kauwden gelovigen, die nuchter  naar de kerk gingen, venkelzaad tijdens de kerkdienst.

 

 

 

Venkel is een fyto-oestrogeen

 

Iets specifieker; de olie die uit de zaden wordt geperst bevat grote hoeveelheden anethol, een fyto-oestrogeen. Dat wil zeggen dat het de werking van het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootst. Ze werken regulerend, ze zorgen dat je oestrogeenniveau op peil blijft. Ook als man heb je hier profijt van, ze reguleren ook testosteron, de mannelijke tegenhanger van oestrogeen.

 

 

 

Als zodanig kan venkelolie dus ook helpen bij hormoongerelateerde klachten, zoals menstruatiekrampen, door deze, verdund met water, te smeren op de buik en onderrug.

 

 

 

Ook kun je venkelolie in een verdampertje gebruiken. Een paar druppeltjes in het water, en de verdamper zal een zoetige, zachte geur verspreiden. Het kalmeert de luchtwegen en werkt slijmoplossend.

 

 

 

Funfact: Anethol kan in zeer hoge concentraties giftig zijn. Een synthese van anethol kan paramethoxyamfetamine (PMA) opleveren, wat in het verleden incidenteel gebruikt werd in XTC-pillen.