Spotlight: Appels

In de spotlight belichten we één voedingsmiddel, en gaan we in op de misschien wat minder bekende aspecten. Vandaag is de spotlight voor de vrucht van de Malus Domestica, oftewel: appel. An apple a day, keeps the doctor away!

 

 

 

Appelpitten zijn giftig

 

 

 

De zaden bevatten Amygdaline, een glycoside (een suiker die aan een niet-suiker is gebonden) die cyanide bevat. Als je per ongeluk 1 of 2 pitjes binnenkrijgt heeft dat geen merkbare gevolgen. Grotere hoeveelheden kunnen ziektes en zelfs de dood tot gevolg hebben. Al is er slechts één sterfgeval door het eten van appelpitten bekend, en diegene at 250 gram pitten!

 

 

 

Er zijn meer dan 7000 rassen

 

 

 

Te veel om allemaal op te noemen. Er worden continu nieuwe rassen gekweekt door bestaande soorten te kruisen. Tenminste 21 daarvan komen uit Nederland. De bekendste daarvan zijn de Elstar, Boskoop en Goudreinet. In Nederland groeit per jaar zo’n 365 miljoen kilo appels.

 

 

 

Waar de appel oorspronkelijk vandaan komt, is nooit echt achterhaald.

 

 

 

Caloriearm

 

 

 

Appels zijn arm aan calorieën (52 kcal per 100 gram, ofwel ongeveer 68 per appel), ze bevatten geen vet. Verder bevatten ze 14% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C en zo’n 10% van de benodigde hoeveelheid vezels. Dit zijn ook nog eens voornamelijk oplosbare vezels, die kunnen helpen het cholesterolgehalte in je bloed te verlagen.

 

 

 

Allergie

 

 

 

Naar schatting 350000 Nederlanders zijn allergisch voor appels. Dit komt door een bepaald type eiwit (Mal d1) dat in de meeste appelrassen voorkomt. Het komt echter niet voor in de Nederlandse Santana appel; een kruising tussen de goeie ouwe Elstar en de Priscilla, een ras dat resistent is tegen schurft, een van de meest voorkomende appelziekten. Zeker driekwart van de mensen met een (milde) appelallergie zouden volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit zonder problemen van deze appel kunnen genieten.

 

 

 

Mensen met een appelallergie zijn vaak ook (over)gevoelig voor berkenstuifmeel en hazelnoten. Dit omdat deze beiden een eiwit bevatten dat verwant is aan het Mal d1 dat in appels zit, waardoor de afweerstoffen die mensen met de allergie produceren het verschil niet ‘zien’.

 

 

 

Funfact: Een appel bestaat voor zo’n 25 procent uit lucht. Daarom drijven ze ook.