Spotlight: Asperges

In de spotlight belichten we één voedingsmiddel, en gaan we in op de misschien wat minder bekende aspecten. Vandaag is de spotlight voor de Asparagus Officinalis, oftewel: Asperges. Het witte goud!

 

Er zijn 3 kleuren asperges

 

·         De witte asperge wordt afgestoken voor hij boven de grond komt. Hiervoor wordt de grond opgehoogd, zodat de plant zich een weg naar het licht probeert te banen. Hij krijgt echter geen zonlicht, want dan verkleurt ‘ie. Ze hebben een zachte schaal en een dikke schil.

 ·         De groene asperge groeit boven de grond. Hij smaakt sterker en frisser, en hoeft niet geschild te worden. Ideaal om te (roer)bakken.

 ·         Wat zeldzamer is de paarse asperge. Deze groeit ook boven de grond. Zijn kleur wordt veroorzaakt door het stofje anthocyaan, dezelfde stof die rode kool zijn paarsrode kleur geeft. Hij smaakt ongeveer zoals de groene, maar dan wat zoeter, omdat hij minder bitterstoffen bevat.

 

De asperge is een meerjarige plant, die zo’n 8 tot 10 jaar achtereen op dezelfde plek geteeld kan worden.

 

Het Aspergeseizoen

 

·         Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort, maar 2 maanden. Ze worden geoogst van de tweede donderdag in april tot 24 juni. Dan is het “Hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper”, een Rooms-katholieke feestdag.

 ·         Daarna wordt de plant met rust gelaten, om deze weer tijd te geven om te groeien, en zodat deze weer energie op kan doen voor het nieuwe jaar.

 

Bewaren

De Asperge droogt snel uit. Je kunt ze het beste in een afgesloten plastic zak, of overdekt met een vochtige doek, in de koelkast enkele dagen bewaren. Wil je ze langer bewaren, doe ze dan geschild en ongekookt in de vriezer. Laat eens ingevroren asperges niet ontdooien, maar doe ze bevroren in de pan.

 

Voedingswaarde en geneeskracht

 ·         100 gram asperges bevatten 46% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine K, en 11% van je dagelijkse hoeveelheid aan ijzer.

 ·         Bepaalde fytonutriënten (chemische verbindingen in de plant) van de asperge wordt een ontstekingsremmende weren toegedicht.

 ·         Ook bevat de asperge inuline. Dat is een sacharide (koolhydraatverbinding), die wel energie levert, maar niet je bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Ook zorgt het ervoor dat je lichaam niet teveel vet aanmaakt.

 

 Funfact: De asperge bevat asparaginezuur. Dit beschermt de  jonge scheut tegen parasieten. Onderzoek wijst echter uit dat datzelfde asparaginezuur waarschijnlijk ook ervoor zorgt dat je urine zo sterk ruikt als je asperges hebt gegeten. Onze lever zet de stof om in vluchtige zwavelverbindingen, die dus in je urine terechtkomen.

 

Opvallend is, dat er pas melding van dit verschijnsel gemaakt wordt, sinds er zwavel- en sulfaathoudende meststoffen worden gebruikt. Mogelijk zorgt het gebruik van dergelijke meststoffen voor een verhoogd gehalte Asparaginezuur in de plant.