Spotlight: Aardbei

 

In de spotlight belichten we één voedingsmiddel, en gaan we in op de misschien wat minder bekende aspecten. Vandaag is de spotlight voor de Fragaria, oftewel: aardbei. Een frisse, zomerse traktatie.

 

 

 

Het is een ‘schijnvrucht’

De aardbei is familie van de roos, en is een zogenaamde schijnvrucht. Dat wil zeggen dat, naast de vruchtbeginsels en de zaadknoppen ook andere plantendelen gaan meedoen met de vorming van vruchten. De schijnvrucht bestaat niet enkel meer uit de vruchtwand met zaden, maar ook andere plantendelen doen mee aan de vruchtvorming.

 

De aardbei is de opgezwollen bloembodem van de plant, met de zaden erop.

 

Niet alle aardbeien zijn even zoet

 Uit een aardbeienplant groeien namelijk meerdere bloemtakken die na elkaar in bloei komen. Daardoor zijn niet alle aardbeien tegelijk rijp. De eerste aardbeien van een plant zijn groot, de kleintjes zijn de laatste. Maar formaat zegt nog niets. De verdeling van de suikers, bepaalt hoe zoet de aardbei wordt. De aardbei die het eerst aan een bloemtak in bloei staat en bevrucht wordt, heeft geluk. Die krijgt als eerste alle goeds en de juiste mix zoet en zuur van de moederplant. Vaak zijn die eerste aardbeien groot en goed van smaak. Naarmate er meer aardbeien aan een plant komen, moeten de suikers over meer aardbeien worden verdeeld. Dat resulteert in minder zoete aardbeien die ook wat minder groot zijn. De nakomertjes zijn het zoetst. Het grootste deel van de aardbeien is dan geplukt. Die paar die over zijn, krijgen alle suikers.

 

 

 

Caloriearm

 Aardbeien zijn arm aan calorieën (36 kcal per 100 gram), ze bevatten bijna geen vet. Verder bevat 100 gram 85% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C en zo’n 22% van de benodigde hoeveelheid vitamine B11 (Foliumzuur).

 

Seizoen

In Nederland wordt per jaar ruim veertigduizend ton aardbeien geteeld. Het aardbeienseizoen loopt in Nederland van juni t/m september. Buiten dit seizoen komen ze vaak uit kassen, of uit het buitenland. Ingevroren kun je ze 8-12 maanden bewaren.

 

Funfact: De aardbei werd vroeger beschouwd als een afrodisiacum (een lustopwekkend middel). Vroeger kregen pasgetrouwde stellen vaak een aardbeiensoep voorgeschoteld, gemaakt van aardbeien, dunne zure room, komkommerkruid en poedersuiker.

 

Bonus Funfact: Er bestaat ook een witte aardbei, ook wel bekend als de Pineberry. Deze smaakt friszoet, vergelijkbaar met de ananas.