5 Voedselweetjes

Vandaag een kleine verzameling leuke weetjes over voedsel.

 

1.      Frisdranken kunnen je weerstand verlagen

 

Verschillende frisdranken bevatten tartrazine (e102). Dit is een gele voedselkleurstof. Deze kan het zinkgehalte in je lichaam verlagen. Zink is een vitaal mineraal in de ondersteuning van je afweersysteem.

      

2.      Vis en citrus

 

Al sinds de middeleeuwen wordt vis geserveerd met citroen (of soms ook andere citrusvruchten). Wij doen het omdat het gewoon een heerlijke smaakcombinatie is, maar destijds geloofde men, dat het citroensap eventuele graatjes op zou lossen, als je die per ongeluk ingeslikt had.

      

3.      Lekkere medicijnen?

 

Verschillende populaire voedingsmiddelen werden in het verleden als medicijn gebruikt. Zoals bijvoorbeeld Pindakaas. De Azteken maalden geroosterde pinda’s. In 1895 kreeg Dr. John Harvey Kellogg (je weet wel, van de cornflakes) het patent op een pindapasta, gemaakt van rauwe pinda’s. Hij schreef die voor als eiwitrijke vervanging van vast voedsel voor patiënten zonder tanden.

      

4.      Bezige bijtjes

 

Honingbijen zijn harde werkers. Voor 1 pot honing (van een halve kilo) moeten onze geel-zwarte vrienden 6 miljoen bloemen af. Een kilo honing is het levenswerk van 350 tot 400 bijen.

      

5.      Ondersteboven

 

Zodra de ananas van de plant is geplukt, rijpt hij niet verder. Heb je een exemplaar te pakken dat te vroeg geplukt is? Bewaar hem dan ondersteboven. Zo vloeien de sappen richting de bladeren, waar de vrucht meestal wat bitter en droog is. Na ongeveer 3 dagen verandert zijn groene kleur in goudbruin, en is hij alsnog klaar om gegeten te worden.