Barbecue!

De dagen worden weer langer en warmer, en menigeen grijpt deze kans met beide handen aan om een dezer dagen de barbecue uit de schuur te halen. Buiten eten met vrienden en familie is natuurlijk hartstikke gezellig, maar verkeerd barbecueën kan je een hoop buikpijn bezorgen. Daarom bij deze een aantal tips om van het grillen een feestje te maken.

 

De Barbecue

 

Een gasbarbecue en een elektrische barbecue zijn in 10 minuten op temperatuur. De gasbarbecue heeft een constante temperatuur, waardoor je vlees (of wat je er dan ook op legt) gelijkmatiger gaart.

      

Houtskool heeft een half uur tot een uur nodig. Zodra je geen vlammen meer ziet, en de kolen bedekt zijn met een laagje witte as, kun je beginnen met grillen. Wacht dan ook zeker lang genoeg; als je te vroeg begint is je vuur nog te heet en verbrandt je vlees of vis van buiten, terwijl deze van binnen nog rauw is.

      

Plaats je rooster 25 tot 40 cm boven de kolen, en bestrijk het met een beetje olie. Zo blijft je vlees of vis minder snel aan je rooster plakken.

      

Begin met de producten die het langste nodig hebben, zo kunnen deze rustig garen terwijl je de sneller garende producten grilt. Meer weten over de gaartijden van verschillende producten? Kijk dan hier.

      

Ziekmakers

 

Een van de gevaren die al snel op de loer ligt bij het barbecueën, is het aanbranden van je voedsel. Zorg dat je je eten regelmatig keert. Zie je toch zwarte randjes of korstjes? Dan kun je deze het beste wegsnijden. Verbrand eten bevat schadelijke stoffen zoals acrylamide en PAK’s. Deze kunnen kankerverwekkend zijn. 

      

Te rauw vlees kan schadelijke bacteriën bevatten. Gaar je vlees of vis altijd voldoende, of – nog makkelijker – koop voorgegaard vlees. Bewaar rauwe producten op andere borden dan je gare vlees of vis. Het beste kun je ook een andere tang gebruiken voor rauwe of gare producten.

      

Bewaar je eten zo lang mogelijk in de koelkast. Het is beter om af en toe terug naar de koelkast te lopen, dan om je vlees en vis in de zon te hebben liggen, zeker als je het uiteindelijk niet gebruikt. (Want geef toe, meestal heb je veel te veel in huis gehaald!)

      

Tot slot

   

Wil je het milieu minder belasten? Ga dan voor een gasbarbecue, en neem eens wat minder vlees of vis, maar probeer een groentespies of een vleesvervanger. Wil je toch vlees? Probeer dan (als je portemonnee dat toelaat) biologisch vlees te vinden. Met een wat kleiner budget is vlees met 1 beter leven ster, zeker in deze tijd, vaak wel voor een redelijk prijsje te vinden. Kwaliteit boven kwantiteit!

      

Kijk voor een kort en bondig overzicht van veiligheidstips anders ook even hier.